Wat is de NEN-EN 1004 keuring?

De NEN-EN 1004 keuring is specifiek in het leven geroepen voor het keuren van rolsteigers vanaf een werkvloerhoogte van 2,5 meter. In een rolsteiger zijn veel lichte constructieonderdelen verwerkt waardoor er snel gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. We kunnen ons allemaal voorstellen hoe desastreus de gevolgen kunnen zijn als een rolsteiger omvalt of als er iemand afvalt. Een keuring specifiek voor rolsteigers is dus geen overbodige luxe wat ons betreft.

Hoe vaak NEN-EN 1004 keuring?

De NEN-EN 1004 keuring dient jaarlijks te gebeuren. Dit is dus een periodieke keuring. Belangrijk: vaste steigers moeten elke twee weken geïnspecteerd worden. Zo kunnen je werknemers veilig op pad en vol vertrouwen aan de slag.

Aangezien de NEN-EN 1004 keuring een jaarlijkse inspectie is, kan het fijnkan fijn zijn om hiervoor een abonnement af te sluiten. Wij houden exact in de gaten wanneer deze keuring weer aan de beurt is, zodat dit nooit vergeten kan worden doordat het druk is of iemand het overzicht even kwijt was. Dat kan allemaal gebeuren, maar is ook te voorkomen. 

Daarnaast kunnen we op deze manier ook diverse keuringen combineren met elkaar, zodat je niet gedurende het jaar veel verschillende inspecteurs hebt rondlopen. Onze inspecteurs zijn breed geschoold, dus we kunnen de rolsteigers keuren met de NEN-EN 1004 keuring en daarnaast meteen ook andere keuringen uitvoeren. Lekker efficiënt, makkelijk én veilig. 


Wat houdt de NEN-EN 1004 inspectie in?

De keuring van rolsteigers gebeurt door middel van een zogeheten ‘visuele keuring’. Dat betekent dat er een checklist is en de inspecteur kijkt of de rolsteiger aan de norm van de NEN 1004 voldoet. Hij controleert hierbij onder andere de frames, de zwenkwielen, leuningen en diagonalen, de randbeveiliging, uitzetpoten en de vloeren.

Indien alles in orde is, plaatst de inspecteur een sticker/ markeringtag per rolsteiger onderdeel waardoor duidelijk te zien is wanneer de steiger is gekeurd en wanneer de volgende NEN-EN 1004 keuring gedaan moet worden. 

Verschil tussen NEN 1004 en NEN-EN 1004.

De oplettende lezer heeft gezien dat we hier spreken over een NEN-EN 1004 keuring, terwijl we het op andere plekken hebben over een NEN keuring (zonder de EN erbij). Wat is het verschil?

NEN is een afkorting voor Nederlandse Norm. Veel van deze Nederlandse normen voldoen ook aan de Europese normen. Dat is te zien aan de toevoeging ‘EN’, zoals in dit geval NEN-EN 1004. (Als de normen ook overeenkomen met internationale normen staat er ISO bij.)

Hoe je het ook schrijft of noemt, met of zonder EN, wij keuren graag jullie rolsteigers! Neem gerust contact op voor een vrijblijvende offerte. We helpen graag om de werkplek voor jullie werknemers zo veilig mogelijk te maken.


Andere vragen

Meer informatie over keuren? Wij vertellen je graag meer!

Terug naar alle vragen

De kosten voor het keuren van brandblussers zijn afhankelijk van het aantal brandblussers dat je gekeurd wilt hebben. Je kunt je voorstellen dat het in verhouding meer tijd (en dus geld) kost om voor één brandblusser heen en weer te rijden dan voor meerdere.
Voor één brandblusser kom je bij veel keurmeesters daarom al snel uit op zo’n 30 euro, terwijl je bij 25 brandblussers of meer maar 10 euro per stuk betaalt. Wat zijn bij ons de kosten voor brandblussers keuren? Dat bekijken we liever per situatie. Dus vraag gerust een prijs op voor jullie specifieke situatie!
Maar over het algemeen zie je dus een groot verschil in kosten, vooral als je een klein bedrijf hebt met weinig brandblussers. Daar hebben we bij VKV Centraal iets op bedacht!

Lees meer

Meestal gaat het bij een keuring van valharnas over grote aantallen. We komen naar de locatie waar de diverse valbeveiliging zich bevindt en op één dag keuren we alles wat aanwezig is. Maar, we kregen steeds vaker de vraag of de keuring van één valharnas ook mogelijk is.

Leuke vraag! Dat waren we niet gewend, omdat we vooral voor grotere organisaties werken. Maar we merkten meteen dat we het een hele leuke vraag vonden. Voor zzp’ers is dit ook een heel relevante vraag. Gelukkig helpen wij ook graag de kleinere ondernemers vooruit. Dus kun je ook één valharnas laten keuring: ja, wij verzorgen ook de keuring van één valharnas.

Lees meer

De NEN 2484 keuring heeft te maken met klimmaterialen. Dit gaat over trappen en ladders. Yes, ook die dienen gekeurd te zijn! Een val is zo gemaakt. Zorg er in ieder geval voor dat dit niet komt omdat het materiaal niet op orde is. Dat is heel makkelijk te voorkomen door een NEN 2484 keuring.

Even voor de duidelijkheid: het gaat bij een NEN 2484 keuring om draagbare ladders en trappen. Ze moeten verplaatst kunnen worden. Vaste trappen horen hier dus niet bij. Ook rolsteigers horen niet bij deze NEN norm. (Rolsteigers worden gekeurd volgens de NEN 1004 norm.)

Lees meer
Terug naar alle vragen