NEN1010 (oplevering nieuwbouw)

Bij VKV Centraal houden we ons veel bezig met NEN 1010 keuringen. De NEN 1010 keuring is ingevoerd voor 3 zaken:


1. Het aanleggen van veilige laagspanningsinstallaties. (Ook het uitbreiden en aanpassen van installaties.)
2. Controle en inspectie bij oplevering van nieuwbouwprojecten.
3. Controle en inspectie tijdens en na de voltooiing van uitbreidingen of wijzigingen van bestaande installaties.

We merken dat het soms onduidelijk is of een NEN 1010 keuring wel of niet verplicht is. De NEN 1010 is geen wet, maar een norm. Dat betekent in de praktijk dat de overheid geen strikt beleid voert op inspectie van elektrische installaties, maar dat het wel valt onder de algeheel geldende onderlinge afspraken. De norm is dat op alle elektrische installaties periodieke keuringen worden uitgevoerd.  

Maar, los daarvan: als er een incident plaatsvindt wordt er met terugwerkende kracht wel gekeken of er (periodieke) keuringen zijn uitgevoerd op de desbetreffende installatie. Zo niet, dan kun je een flinke boete verwachten. En het allerbelangrijkste: een ongeval is in de eerste plaats erg naar voor de betrokkenen.

Wij helpen graag om dit te voorkomen. 

Daarnaast staat in het Bouwbesluit dat elke elektrische (laagspanning) installatie moet voldoen aan de NEN 1010. Dat betekent dat een eerste keuring altijd moet plaatsvinden, voordat de installatie in gebruik wordt genomen. Het zijn minimum veiligheidseisen waaraan laagspanningsinstallaties in de industrie, woning- en utiliteitsbouw moeten voldoen.

Door deze keuringen van de nieuwe installaties kan het certificaat overhandigd worden wanneer de nieuwbouw wordt overgeleverd aan de eigenaar. Het certificaat maakt duidelijk dat de installaties zijn opgeleverd volgens de geldende eisen. Hierdoor kan de verantwoordelijkheid dus met een gerust gevoel overgedragen worden.

En daarbij, als je ons wat beter kent, dan weet je al wat we nu gaan zeggen: of de NEN 1010 wel of niet verplicht is…. dat maakt niets uit. Je hebt een morele plicht om je verantwoordelijkheid te pakken over de veiligheid van mensen die met de apparatuur werkt die jij installeert of laat installeren. Ook is ‘NEN 1010 inspectie regelen’ waarschijnlijk niet de favoriete taak op je to-do lijstje: het is van wezenlijk belang.

Gelukkig zijn er mensen zoals wij die zo’n NEN 1010 inspectie juist wél leuk vinden. Wij keuren graag! Wij houden ervan om te speuren naar mogelijke problemen en onveilige situaties, om ze vervolgens in een goed rapport inzichtelijk te maken en te verhelpen, al dan niet in samenwerking met de installateur.

 


Veelgestelde vragen

Meer informatie over keuren? Wij vertellen je graag meer!

Bekijk alle vragen

Een vaste machine keuren: wel of niet? Absoluut. Een vaste machine behoort tot de arbeidsmiddelen en die dienen gekeurd te zijn. Het gaat hier namelijk ook om complexe machines van grote omgang. Zo’n complexe machine keuren wij volgens de NEN 3140 vaste installatie norm.

Lees meer

Het verschil tussen scope 8 en scope 10 zit dus in de focus tijdens de keuring: ligt de focus op brandveiligheid of op veiligheid voor de medewerkers. Dat heeft natuurlijk wel overlap.

Lees meer

Het korte antwoord: ja, als je personeel hebt die met de elektrische installatie werken. De SCIOS scope 8 keuring verwijst namelijk naar de NEN3140 en die is opgenomen in de arbowet.

Heb je geen personeel? Dan is de SCIOS scope 8 niet verplicht, omdat je niet hoeft te voldoen aan de Arbowet. Let op: de Arbowet geldt ook voor verenigingen en stichtingen als daar arbeid wordt verricht.

Lees meer
Bekijk alle vragen

Reviews

VKV Centraal

Google Reviews
4