Valbeveiliging

Waarschijnlijk hebben jullie binnen het bedrijf strikte regels en richtlijnen als het gaat om veilig werken op hoogte. Veiligheid staat immers voorop. Naast interne regels is ook externe keuring valbeveiliging belangrijk om te regelen. Hiervoor kun je bij ons terecht!

Wist je dat er gemiddeld zo’n 2 personen per week vallen tijdens het werken op hoogte? Dat hoeft helemaal geen punt te zijn – naast dat het spannend is – als de valbeveiliging maar op orde is. Een valbeveiliging keuring zorgt voor een gevoel van zekerheid dat dit goed geregeld is.

Wanneer valbeveiliging keuring nodig?
Eerst gaat het om de vraag wanneer valbeveiliging nodig is. Dat is eenvoudig: als de kans groot is dat een val kan leiden tot letsel; valgevaar wordt dat genoemd. Denk hierbij aan leuningen, vangnetten of persoonlijke valbeveiliging (PBM). Over het algemeen gelden daarvoor de volgende richtlijnen:

– Bij openingen in vloeren
– Als de kans bestaat om 2,5 meter of meer te vallen

Wanneer voor de werkzaamheden binnen jullie bedrijf valbescherming verplicht is, laat je de keuring valbeveiliging zo’n één keer per jaar plaatsvinden. Of na een val. Als een valharnas is gebruikt, moet daarna een keuring van dat  valharnas plaatsvinden.

Keuring valbeveiliging verplicht?
Ja, bij valgevaar is de valbeveiliging zelf en de keuring van valbeveiliging verplicht. We gaan er even vanuit dat jullie dat net zo vanzelfsprekend vinden als ons. Bedrijfsongevallen zijn heel naar om mee te maken. Uiteraard voornamelijk voor degene die valt en de familie, maar ook voor de collega’s en andere betrokkenen. Dit kan voor langdurig trauma zorgen. Dus regel dit alsjeblieft goed.

Onze kernwaarden
VKV staat niet voor niets voor
– Veiligheid
– Kwaliteit
– Vertrouwen

Veiligheid vinden we een enorm belangrijk onderwerp. Daarnaast moet je kunnen vertrouwen op de kwaliteit die we leveren. Zeker wanneer er op hoogte wordt gewerkt;. daarbij kunnen menselijke fouten een nog grotere, blijvende impact hebben. Wanneer een misstap wordt gemaakt, moet je kunnen vertrouwen op de valbeveiliging. Een jaarlijkse keuring valbeveiliging is een wezenlijk onderdeel van kunnen werken vol vertrouwen.

Deze keuring mag alleen worden uitgevoerd door een gecertificeerde keurmeester. Het spreekt voor zich dat je daarvoor terecht kunt bij VKV Centraal. Combineer deze valbeveiliging keuring bijvoorbeeld met een keuring van klimmaterialen. Zo bundel je alles wat te maken heeft met veilig werken op hoogte.


Veelgestelde vragen

Meer informatie over keuren? Wij vertellen je graag meer!

Bekijk alle vragen

Een vaste machine keuren: wel of niet? Absoluut. Een vaste machine behoort tot de arbeidsmiddelen en die dienen gekeurd te zijn. Het gaat hier namelijk ook om complexe machines van grote omgang. Zo’n complexe machine keuren wij volgens de NEN 3140 vaste installatie norm.

Lees meer

Het verschil tussen scope 8 en scope 10 zit dus in de focus tijdens de keuring: ligt de focus op brandveiligheid of op veiligheid voor de medewerkers. Dat heeft natuurlijk wel overlap.

Lees meer

Het korte antwoord: ja, als je personeel hebt die met de elektrische installatie werken. De SCIOS scope 8 keuring verwijst namelijk naar de NEN3140 en die is opgenomen in de arbowet.

Heb je geen personeel? Dan is de SCIOS scope 8 niet verplicht, omdat je niet hoeft te voldoen aan de Arbowet. Let op: de Arbowet geldt ook voor verenigingen en stichtingen als daar arbeid wordt verricht.

Lees meer
Bekijk alle vragen

Reviews

VKV Centraal

Google Reviews
4