Valbeveiliging

Waarschijnlijk hebben jullie binnen het bedrijf strikte regels en richtlijnen als het gaat om veilig werken op hoogte. Veiligheid staat immers voorop. Naast interne regels is ook externe keuring valbeveiliging belangrijk om te regelen. Hiervoor kun je bij ons terecht!

Wist je dat er gemiddeld zo’n 2 personen per week vallen tijdens het werken op hoogte? Dat hoeft helemaal geen punt te zijn – naast dat het spannend is – als de valbeveiliging maar op orde is. Een valbeveiliging keuring zorgt voor een gevoel van zekerheid dat dit goed geregeld is.

Wanneer valbeveiliging keuring nodig?
Eerst gaat het om de vraag wanneer valbeveiliging nodig is. Dat is eenvoudig: als de kans groot is dat een val kan leiden tot letsel; valgevaar wordt dat genoemd. Denk hierbij aan leuningen, vangnetten of persoonlijke valbeveiliging (PBM). Over het algemeen gelden daarvoor de volgende richtlijnen:

  • Bij openingen in vloeren
  • Als de kans bestaat om 2,5 meter of meer te vallen

Wanneer voor de werkzaamheden binnen jullie bedrijf valbescherming verplicht is, laat je de keuring valbeveiliging zo’n één keer per jaar plaatsvinden. Of na een val. Als een valharnas is gebruikt, moet daarna een keuring van dat  valharnas plaatsvinden.

Keuring valbeveiliging verplicht?
Ja, bij valgevaar is de valbeveiliging zelf en de keuring van valbeveiliging verplicht. We gaan er even vanuit dat jullie dat net zo vanzelfsprekend vinden als ons. Bedrijfsongevallen zijn heel naar om mee te maken. Uiteraard voornamelijk voor degene die valt en de familie, maar ook voor de collega’s en andere betrokkenen. Dit kan voor langdurig trauma zorgen. Dus regel dit alsjeblieft goed.

Onze kernwaarden
VKV staat niet voor niets voor:

  • Veiligheid
  • Kwaliteit
  • Vertrouwen

Veiligheid vinden we een enorm belangrijk onderwerp. Daarnaast moet je kunnen vertrouwen op de kwaliteit die we leveren. Zeker wanneer er op hoogte wordt gewerkt;. daarbij kunnen menselijke fouten een nog grotere, blijvende impact hebben. Wanneer een misstap wordt gemaakt, moet je kunnen vertrouwen op de valbeveiliging. Een jaarlijkse keuring valbeveiliging is een wezenlijk onderdeel van kunnen werken vol vertrouwen.

Deze keuring mag alleen worden uitgevoerd door een gecertificeerde keurmeester. Het spreekt voor zich dat je daarvoor terecht kunt bij VKV Centraal. Combineer deze valbeveiliging keuring bijvoorbeeld met een keuring van klimmaterialen. Zo bundel je alles wat te maken heeft met veilig werken op hoogte.


Veelgestelde vragen

Meer informatie over keuren? Wij vertellen je graag meer!

Bekijk alle vragen

De kosten voor het keuren van brandblussers zijn afhankelijk van het aantal brandblussers dat je gekeurd wilt hebben. Je kunt je voorstellen dat het in verhouding meer tijd (en dus geld) kost om voor één brandblusser heen en weer te rijden dan voor meerdere.
Voor één brandblusser kom je bij veel keurmeesters daarom al snel uit op zo’n 30 euro, terwijl je bij 25 brandblussers of meer maar 10 euro per stuk betaalt. Wat zijn bij ons de kosten voor brandblussers keuren? Dat bekijken we liever per situatie. Dus vraag gerust een prijs op voor jullie specifieke situatie!
Maar over het algemeen zie je dus een groot verschil in kosten, vooral als je een klein bedrijf hebt met weinig brandblussers. Daar hebben we bij VKV Centraal iets op bedacht!

Lees meer

Meestal gaat het bij een keuring van valharnas over grote aantallen. We komen naar de locatie waar de diverse valbeveiliging zich bevindt en op één dag keuren we alles wat aanwezig is. Maar, we kregen steeds vaker de vraag of de keuring van één valharnas ook mogelijk is.

Leuke vraag! Dat waren we niet gewend, omdat we vooral voor grotere organisaties werken. Maar we merkten meteen dat we het een hele leuke vraag vonden. Voor zzp’ers is dit ook een heel relevante vraag. Gelukkig helpen wij ook graag de kleinere ondernemers vooruit. Dus kun je ook één valharnas laten keuring: ja, wij verzorgen ook de keuring van één valharnas.

Lees meer

De NEN 2484 keuring heeft te maken met klimmaterialen. Dit gaat over trappen en ladders. Yes, ook die dienen gekeurd te zijn! Een val is zo gemaakt. Zorg er in ieder geval voor dat dit niet komt omdat het materiaal niet op orde is. Dat is heel makkelijk te voorkomen door een NEN 2484 keuring.

Even voor de duidelijkheid: het gaat bij een NEN 2484 keuring om draagbare ladders en trappen. Ze moeten verplaatst kunnen worden. Vaste trappen horen hier dus niet bij. Ook rolsteigers horen niet bij deze NEN norm. (Rolsteigers worden gekeurd volgens de NEN 1004 norm.)

Lees meer
Bekijk alle vragen

Reviews

VKV Centraal

Google Reviews
4