Scope 9 / NEN 3140 (arbeidsmiddelen)

Bij een scope 9 / NEN 3140 keuring gaat het om de keuring van losse en vaste elektrische apparaten.

Voor de volledigheid: de Scope 9 is hetzelfde als de NEN 3140 keuring alleen dan uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf en keurmeester. Dit verhoogt de kwaliteit, omdat deze bedrijven ook gecontroleerd worden op hun werkwijze.

De scope 9 keuring is een veelvoorkomende keuring. Veel bedrijven hebben arbeidsmiddelen en zijn dus verplicht om deze te laten keuren (en onderhouden). Het werken met elektrische apparaten brengt nu eenmaal bepaalde risico’s met zich mee, zoals letselschade of brandgevaar.

Het doel van een scope 9 keuring (op basis van norm NEN 3140) is het beperken van deze risico’s. Plus: je voldoet ermee aan de eisen van de Arbowet. Daarom doen wij dit werk met veel plezier! Het draagt bij aan de veiligheid op de werkvloer.

Wanneer nodig?

De scope 9 keuring van elektrische apparaten moet uitgevoerd worden bij twee situaties:

  • Als de manier van installeren van invloed is op de veiligheid
  • Wanneer er sprake is van slijtage, veroudering of verslechtering door gebruik of door invloeden van buitenaf is een periodieke keuring nodig.

Hoe vaak is de scope 9 / NEN 3140 nodig?

Belangrijk om rekening mee te houden: de keuring na installeren moet plaatsvinden voordat het arbeidsmiddel voor de eerste keer in gebruik wordt genomen (artikel 7.4a, eerste lid). En deze keuring moet worden herhaald wanneer het arbeidsmiddel is gedemonteerd en/of op een andere plaats wordt geïnstalleerd. Wij controleren of het arbeidsmiddel op de juiste manier is geïnstalleerd en of het veilig en goed gebruikt wordt.

In het Arbobesluit is de richtlijn minimaal één keuring per jaar aangegeven, maar het is belangrijk om per arbeidsmiddel te bekijken hoe vaak dit moet gebeuren. Dit doen wij graag voor je.

Afhankelijk van het gebruik en de risicofactor bepalen wij door middel van een risico analyse wat de beste interval periode is. (Of we nemen dit over vanuit het reeds opgestelde RI&E plan (risico-inventarisatie plan & evaluatie). Je kunt je voorstellen dat er een groot verschil zit qua gevaar tussen een koffiezetapparaat of een slijptol. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat gereedschap van de productie werkvloer jaarlijks gekeurd moet worden, maar het koffiezetapparaat kan makkelijk 1 keer per 5 jaar.

Overigens is de werkgever zelf verantwoordelijk om vast te stellen welke arbeidsmiddelen wanneer weer aan de beurt zijn. Omdat dat overzicht vaak ontbreekt of er is – plotseling – weer een half jaar voorbij, nemen wij die planning graag uit handen. Wij zorgen ervoor dat we exact bijhouden wanneer jullie arbeidsmiddelen weer aan de beurt zijn om te keuren. Zo kunnen jullie je focussen op je eigen werk.


Veelgestelde vragen

Meer informatie over keuren? Wij vertellen je graag meer!

Bekijk alle vragen

Een vaste machine keuren: wel of niet? Absoluut. Een vaste machine behoort tot de arbeidsmiddelen en die dienen gekeurd te zijn. Het gaat hier namelijk ook om complexe machines van grote omgang. Zo’n complexe machine keuren wij volgens de NEN 3140 vaste installatie norm.

Lees meer

Het verschil tussen scope 8 en scope 10 zit dus in de focus tijdens de keuring: ligt de focus op brandveiligheid of op veiligheid voor de medewerkers. Dat heeft natuurlijk wel overlap.

Lees meer

Het korte antwoord: ja, als je personeel hebt die met de elektrische installatie werken. De SCIOS scope 8 keuring verwijst namelijk naar de NEN3140 en die is opgenomen in de arbowet.

Heb je geen personeel? Dan is de SCIOS scope 8 niet verplicht, omdat je niet hoeft te voldoen aan de Arbowet. Let op: de Arbowet geldt ook voor verenigingen en stichtingen als daar arbeid wordt verricht.

Lees meer
Bekijk alle vragen

Reviews

VKV Centraal

Google Reviews
4