Scope 12 (zonnestroominstallatie)

De Scope 12 keuring is specifiek in het leven geroepen om zonnestroominstallaties te keuren en daarmee hun betrouwbaarheid en  veiligheid te waarborgen. Bij veel verzekeraars moeten bedrijven én particulieren aantonen dat hun zonnepanelen goed gemonteerd en veilig zijn. Dat kan met het Scope 12 certificaat. De Scope 12 keuring voeren we gemiddeld om de 5 jaar uit, tenzij de betreffende verzekeraar een andere eis heeft.

Zonnepanelen in overvloed

Veel dakpannen zijn tegenwoordig niet meer zichtbaar, want er liggen zonnepanelen bovenop. Het is eerder een uitzondering om géén zonnepanelen te hebben dan wél. Het is mooi om te zien dat zoveel mensen actief bezig zijn met duurzaamheid. De meeste mensen vragen – heel terecht – natuurlijk ook af wat de opbrengst is van de zonnepanelen die op het dak liggen. Wij houden met hele andere dingen bezig als we al die zonnepanelen zien liggen: veiligheid.

  • Zijn ze brandveilig geïnstalleerd? (Het is al voorgekomen dat zonnepanelen in brand vliegen)
  • Is de isolatie in orde, zodat mensen niet worden blootgesteld aan gevaarlijke spanningen?
  • Zijn de zekeringen in orde, zodat het systeem niet overbelast raakt?
  • Wordt de stroom uitgeschakeld bij ongewenste situaties?
  • Is de constructie van het pand voor de zonnepanelen geschikt
  • Klopt het onderhoud zodat de panelen jarenlang veilig zijn en niet alleen wanneer ze net nieuw zijn?
  • Een Scope 12 keuring gaat dus over de veiligheid van de geïnstalleerde zonnepanelen en niet over de prestaties. Wij keuren de technische installatie van de zonnepanelen. We hebben het al gehad over het brandgevaar, maar denk bijvoorbeeld ook aan lekkages die kunnen ontstaan door verkeerd installatiewerk. Dat wil iedereen voorkomen.

Scope 12 keuring zonnepanelen geen overbodige luxe

Op deze vragen – en meer – richten wij ons tijdens een Scope 12 keuring. Steeds meer verzekeraars stellen deze keuring overigens verplicht, vooral bij gebouwen waar meer dan 50 zonnepanelen liggen. En da’s ook niet zo gek: zonnepanelen worden niet altijd correct geïnstalleerd. Wist je bijvoorbeeld dat in Nederland iedereen installateur van zonnepanelen kan worden? Een technische achtergrond is zelfs niet eens verplicht.

Samenwerking met installateurs voor scope 12 keuring

Wij gaan er graag vanuit dat elke installateur weet waar ‘ie mee bezig is. Toch is het goed om te realiseren dat een Scope 12 keuring geen overbodige luxe is. Wij vinden sowieso: veiligheid voorop.Wij gaan daarom graag samenwerkingen aan met installateurs. Zij installeren. Wij keuren. Dit geeft een hoop zekerheid, voor de installateur, maar ook voor zijn klanten. Natuurlijk is het ook mogelijk om als particulier een Scope 12 keuring te laten uitvoeren.

Is voor jou veiligheid en zekerheid ook belangrijk? We komen graag met je in contact voor het uitvoeren van een Scope 12 inspectie. Deze voeren wij uit in samenwerking met gecertificeerde partners.


Veelgestelde vragen

Meer informatie over keuren? Wij vertellen je graag meer!

Bekijk alle vragen

Of de Scope 12 verplicht is voor jou, hangt af van je verzekeraar. Vanaf 1 januari 2023 is het bijvoorbeeld verplicht gesteld door de Nationale Nederlanden als je 50 of meer zonnepanelen hebt. Bij andere verzekeraars gelden weer andere eisen over de Scope 12 verplichting.

Lees meer

Wil je een technische controle van je zonnepanelen laten uitvoeren? Top! Zijn wij – uiteraard – een groot voorstander van. Niet alleen omdat het ons werk is, maar omdat het bijdraagt aan de veiligheid van mens en dier.

Lees meer

De Scope 12 keuring is specifiek in het leven geroepen om zonnepaneelinstallaties te keuren en daarmee hun betrouwbaarheid en  veiligheid te waarborgen. Bij veel verzekeraars moeten bedrijven én particulieren aantonen dat hun zonnepanelen goed gemonteerd en veilig zijn. Dat kan met het Scope 12 certificaat. De Scope 12 keuring voeren we gemiddeld om de 5 jaar uit, tenzij de betreffende verzekeraar een andere eis heeft.

Lees meer
Bekijk alle vragen

Reviews

VKV Centraal

Google Reviews
4