Klimmaterialen

Daar staan je medewerkers dan: op grote hoogte. Een prachtige plek. Die natuurlijk ook veilig moet zijn. Trappen, ladders, (rol)steigers: het zijn allemaal klimmaterialen waarvan je wilt dat ze veilig zijn om te gebruiken. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het keuren van klimmaterialen doen wij volgens de NEN 2484 en NEN 1004. En dit gaat dus onder andere om:

– trap keuren
– ladder keuren
– (rol)steiger keuren

Waar letten we op tijdens het keuren van klimmaterialen, zoals trap keuren?
Tijdens de keuring letten we op vervormingen aan het materieel, slijtage, borging, scharnieren, ladderschoenen en de algehele conditie. Je medewerkers gebruiken deze spullen nu eenmaal vaak, dus is het niet meer dan logisch dat ze ook slijten.

Nergens staat overigens specifiek vermeld dat je verplicht bent tot de trap keuren of ladder keuren, maar je bent wél verplicht om te zorgen voor veilig gereedschap. En daar horen klimmaterialen dus ook bij. Je bent als werkgever verplicht om je medewerkers te laten werken met materiaal dat goedgekeurd is voor professioneel gebruik en voldoet aan de wet- en regelgeving. Het gaat hierbij om een periodieke keuring; voor de meeste klimmaterialen is dat een keer per jaar.

Combineren met andere keuringen

Het punt bij zo’n trap keuren, ladder keuren, rolsteiger keuren: het zijn relatief kleine keuringen, waardoor het al snel kan voelen als tijd- en geldverspilling. Daarom is het fijn dat je bij VKV Centraal meerdere keuringen tegelijk kunt laten uitvoeren.

Wij verzorgen ook alle periodieke elektrische keuringen wat het hele proces veel efficiënter maakt. Daarnaast lossen we kleine herstelwerkzaamheden meteen op, indien mogelijk. (In plaats van alleen een keuringsrapport achter te laten.) Zijn er grotere herstelwerkzaamheden nodig? Dan zorgen wij er ook voor dat die zo snel mogelijk worden uitgevoerd. Door onszelf of we verzorgen de contacten met de uitvoerende partij. Doordat jullie één aanspreek houden, gaat het werk heel efficiënt.

Bij een keuring die regelmatig nodig is, zoals trap keuren, ladder keuren, waar we het hier over hebben, is onze unieke abonnementsdienst ook heel geschikt. Wij houden in de gaten wanneer jullie klimmaterialen weer toe zijn aan een keuring en nemen op tijd contact op om de keuring in te plannen. Zo kunnen jullie je focussen op je eigen werkzaamheden. En wij keuren.

 


Veelgestelde vragen

Meer informatie over keuren? Wij vertellen je graag meer!

Bekijk alle vragen

Meestal gaat het bij een keuring van valharnas over grote aantallen. We komen naar de locatie waar de diverse valbeveiliging zich bevindt en op één dag keuren we alles wat aanwezig is. Maar, we kregen steeds vaker de vraag of de keuring van één valharnas ook mogelijk is.

Leuke vraag! Dat waren we niet gewend, omdat we vooral voor grotere organisaties werken. Maar we merkten meteen dat we het een hele leuke vraag vonden. Voor zzp’ers is dit ook een heel relevante vraag. Gelukkig helpen wij ook graag de kleinere ondernemers vooruit. Dus kun je ook één valharnas laten keuring: ja, wij verzorgen ook de keuring van één valharnas.

Lees meer

De NEN 2484 keuring heeft te maken met klimmaterialen. Dit gaat over trappen en ladders. Yes, ook die dienen gekeurd te zijn! Een val is zo gemaakt. Zorg er in ieder geval voor dat dit niet komt omdat het materiaal niet op orde is. Dat is heel makkelijk te voorkomen door een NEN 2484 keuring.

Even voor de duidelijkheid: het gaat bij een NEN 2484 keuring om draagbare ladders en trappen. Ze moeten verplaatst kunnen worden. Vaste trappen horen hier dus niet bij. Ook rolsteigers horen niet bij deze NEN norm. (Rolsteigers worden gekeurd volgens de NEN 1004 norm.)

Lees meer

De NEN-EN 1004 keuring is specifiek in het leven geroepen voor het keuren van rolsteigers vanaf een werkvloerhoogte van 2,5 meter. In een rolsteiger zijn veel lichte constructieonderdelen verwerkt waardoor er snel gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. We kunnen ons allemaal voorstellen hoe desastreus de gevolgen kunnen zijn als een rolsteiger omvalt of als er iemand afvalt. Een keuring specifiek voor rolsteigers is dus geen overbodige luxe wat ons betreft.

Lees meer
Bekijk alle vragen

Reviews

VKV Centraal

Google Reviews
4