Wat is een NEN 2484 keuring?

De NEN 2484 keuring heeft te maken met klimmaterialen. Dit gaat over trappen en ladders. Yes, ook die dienen gekeurd te zijn! Een val is zo gemaakt. Zorg er in ieder geval voor dat dit niet komt omdat het materiaal niet op orde is. Dat is heel makkelijk te voorkomen door een NEN 2484 keuring.

Even voor de duidelijkheid: het gaat bij een NEN 2484 keuring om draagbare ladders en trappen. Ze moeten verplaatst kunnen worden. Vaste trappen horen hier dus niet bij. Ook rolsteigers horen niet bij deze NEN norm. (Rolsteigers worden gekeurd volgens de NEN 1004 norm.)

Is de NEN 2484 verplicht?

Ja en nee. De NEN 2484 is een norm en dus geen verplichting. Maar je bent als werkgever wel verplicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Daar hoort veilig klimmateriaal uiteraard ook bij. Dus in die zin is het indirect toch verplicht. Als er een ongeval plaatsvindt, zal de Arbeidsinspectie vrijwel altijd ook kijken naar het klimmaterieel, als dit betrokken was bij het ongeval.

Ook bij de NEN 2484 keuring geldt wat ons betreft: het maakt niet uit of het wel of niet verplicht is. Het gaat erom dat je goed voor je werknemers wilt zorgen en hun veiligheid wilt waarborgen. Daar gaat het om.

Wat houdt de NEN 2484 keuring in?

De NEN 2484 keuring is een visuele inspectie. De inspecteur heeft een specifieke checklist en daarop controleert hij alle onderdelen. Hierbij let hij bijvoorbeeld op vervormingen, de borging, slijtage, conditie van de sporen en de ladderschoenen.

Bij goedkeuring hoort een certificaat dat als bewijs dient dat het klimmaterieel in goede staat is. Als de klimmaterialen mankementen vertonen of ontbrekende onderdelen dan geeft de inspecteur aan wat er verbeterd moet worden om dat certificaat te kunnen ontvangen.

Wij keuren en herstellen.
Bij VKV Centraal kijken we verder dan alleen de keuring. Onze ervaring is namelijk dat veel herstelwerkzaamheden na de keuring alsnog blijven liggen. Dat is niet zo gek; de waan van de dag neemt weer over. Daarom gaan wij een stap verder. Indien mogelijk herstellen we het klimmateriaal ter plekke. Als het specialistisch werk is, schakelen we een van onze partners in en regelen we het op die manier. Daarvoor staat het woord ‘centraal’ in onze naam: wij zijn één centraal aanspreekpunt. Dat zorgt voor efficiëntie en veiligheid.

Ook onze abonnementsdienst komt goed van pas bij het keuren van klimmaterialen. De NEN 2484 is namelijk een steeds terugkerende keuring. Het is fijn als je daar niet zelf steeds mee bezig hoeft te zijn (en dat het erbij in schiet). Voor al onze abonnementhouders houden wij exact bij wanneer welke keuring aan de beurt is. Lekker makkelijk.


Andere vragen

Meer informatie over keuren? Wij vertellen je graag meer!

Terug naar alle vragen

De kosten voor het keuren van brandblussers zijn afhankelijk van het aantal brandblussers dat je gekeurd wilt hebben. Je kunt je voorstellen dat het in verhouding meer tijd (en dus geld) kost om voor één brandblusser heen en weer te rijden dan voor meerdere.
Voor één brandblusser kom je bij veel keurmeesters daarom al snel uit op zo’n 30 euro, terwijl je bij 25 brandblussers of meer maar 10 euro per stuk betaalt. Wat zijn bij ons de kosten voor brandblussers keuren? Dat bekijken we liever per situatie. Dus vraag gerust een prijs op voor jullie specifieke situatie!
Maar over het algemeen zie je dus een groot verschil in kosten, vooral als je een klein bedrijf hebt met weinig brandblussers. Daar hebben we bij VKV Centraal iets op bedacht!

Lees meer

Meestal gaat het bij een keuring van valharnas over grote aantallen. We komen naar de locatie waar de diverse valbeveiliging zich bevindt en op één dag keuren we alles wat aanwezig is. Maar, we kregen steeds vaker de vraag of de keuring van één valharnas ook mogelijk is.

Leuke vraag! Dat waren we niet gewend, omdat we vooral voor grotere organisaties werken. Maar we merkten meteen dat we het een hele leuke vraag vonden. Voor zzp’ers is dit ook een heel relevante vraag. Gelukkig helpen wij ook graag de kleinere ondernemers vooruit. Dus kun je ook één valharnas laten keuring: ja, wij verzorgen ook de keuring van één valharnas.

Lees meer

De NEN-EN 1004 keuring is specifiek in het leven geroepen voor het keuren van rolsteigers vanaf een werkvloerhoogte van 2,5 meter. In een rolsteiger zijn veel lichte constructieonderdelen verwerkt waardoor er snel gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. We kunnen ons allemaal voorstellen hoe desastreus de gevolgen kunnen zijn als een rolsteiger omvalt of als er iemand afvalt. Een keuring specifiek voor rolsteigers is dus geen overbodige luxe wat ons betreft.

Lees meer
Terug naar alle vragen