Wat is NEN 1010?

Fijn dat je je afvraagt wat een NEN 1010 is. Dat betekent dat je op het punt staat om meer te leren over bestaande veiligheidsvoorschriften rondom elektrische installaties. Veiligheid staat bij ons voorop – zoals je inmiddels misschien al weet over ons. Het is zelfs de betekenis van de eerste letter in onze naam: VKV Centraal. Hoe meer mensen veiligheid heel serieus nemen, hoe beter. 

Oké, wat is dan die NEN 1010? Als je je afvraagt ‘wat is NEN 1010’ kom je in eerste instantie uit bij de NEN 1010 norm. Ofwel: de norm – wat hebben we met elkaar afgesproken – over de veiligheid van elektrische installatie voor laagspanning. Dit is belangrijk om te voorkomen dat er door een elektronisch mankement brand uitbreekt of dat iemand elektrische schokken krijgt. 

Zo goed als elk gebouw heeft elektrische installaties en die moeten dus veilig zijn. Denk hierbij aan huisinstallaties, kantoorinstallaties en complexe industriële installaties. Maar denk ook aan buitenverlichting, oplaadpunten en nog veel meer. Het gaat om alle apparaten waar laagspanning op zit. Om de veiligheid te waarborgen, zijn er onderlinge afspraken zoals de NEN 1010 norm. Een NEN 1010 keuring vindt dus plaats volgens deze NEN 1010 norm.

Wat is kenmerkend voor de NEN 1010 norm?

De NEN 1010 is specifiek voor nieuwe elektrische installaties met laagspanning in de woning- en utiliteitsbouw of voor bestaande installaties die worden uitgebreid. NEN 1010 is dus de norm voor veilige elektrische installaties. Het is de minimale verplichting voor een elektrische installatie. Met een NEN1010 keuring controleren we de installatie door middel van een visuele keuring en door het uitvoeren van een aantal veiligheidsmetingen. 

Als je wilt weten wat specifiek is voor NEN 1010, dan zijn dit de belangrijkste punten. Hieronder een kleine resume. Wat is NEN1010:

  • Norm voor elektrische installatie met laagspanning
  • Norm voor nieuwe elektrische installatie 
  • Norm voor bestaande elektrische installatie  die aangepast is (en dus weer als een ‘nieuwe’ installatie gezien kan worden)

Wat is de verplichting rondom NEN 1010?


Wanneer je voor het eerst met NEN 1010 in aanraking komt, willen de meeste mensen ook weten of het verplicht is. Zoals we vaker zeggen: op zich maakt dat helemaal niet uit. De veiligheid van medewerkers of bewoners van een huis zou altijd voorop moeten staan. Verplicht of niet verplicht.

Uiteraard leggen we je ook graag uit wat verplicht is rondom de NEN 1010. De NEN 1010 zelf is dus een norm. Dat is geen wet. Maar doordat deze norm in het Bouwbesluit is opgenomen ligt er een wettelijke basis voor elektrische installaties, volgens deze NEN 1010 norm. Volgens het Bouwbesluit moet iedere laagspanningsinstallatie voldoen aan de NEN 1010 norm. Is het dus verplicht: ja, als je moet voldoen aan het Bouwbesluit.

Hoe nu verder?
Nu weet je wat de NEN 1010 norm is en of dit voor jullie van toepassing is. Zo ja: wij keuren graag jullie nieuwe of aangepaste installaties volgens de NEN 1010 norm. Uiteraard zullen we altijd even met je meekijken of het efficiënter is om meteen wat andere keuringen mee te pakken, zodat het werk niet lang stil ligt maar alles in één keer wordt aangepakt. Dus ook al is voor jou misschien nog niet helemaal duidelijk wat de NEN 1010 is en hoe het allemaal werkt: we denken graag met je mee! 


Andere vragen

Meer informatie over keuren? Wij vertellen je graag meer!

Terug naar alle vragen

De kosten voor het keuren van brandblussers zijn afhankelijk van het aantal brandblussers dat je gekeurd wilt hebben. Je kunt je voorstellen dat het in verhouding meer tijd (en dus geld) kost om voor één brandblusser heen en weer te rijden dan voor meerdere.
Voor één brandblusser kom je bij veel keurmeesters daarom al snel uit op zo’n 30 euro, terwijl je bij 25 brandblussers of meer maar 10 euro per stuk betaalt. Wat zijn bij ons de kosten voor brandblussers keuren? Dat bekijken we liever per situatie. Dus vraag gerust een prijs op voor jullie specifieke situatie!
Maar over het algemeen zie je dus een groot verschil in kosten, vooral als je een klein bedrijf hebt met weinig brandblussers. Daar hebben we bij VKV Centraal iets op bedacht!

Lees meer

Meestal gaat het bij een keuring van valharnas over grote aantallen. We komen naar de locatie waar de diverse valbeveiliging zich bevindt en op één dag keuren we alles wat aanwezig is. Maar, we kregen steeds vaker de vraag of de keuring van één valharnas ook mogelijk is.

Leuke vraag! Dat waren we niet gewend, omdat we vooral voor grotere organisaties werken. Maar we merkten meteen dat we het een hele leuke vraag vonden. Voor zzp’ers is dit ook een heel relevante vraag. Gelukkig helpen wij ook graag de kleinere ondernemers vooruit. Dus kun je ook één valharnas laten keuring: ja, wij verzorgen ook de keuring van één valharnas.

Lees meer

De NEN 2484 keuring heeft te maken met klimmaterialen. Dit gaat over trappen en ladders. Yes, ook die dienen gekeurd te zijn! Een val is zo gemaakt. Zorg er in ieder geval voor dat dit niet komt omdat het materiaal niet op orde is. Dat is heel makkelijk te voorkomen door een NEN 2484 keuring.

Even voor de duidelijkheid: het gaat bij een NEN 2484 keuring om draagbare ladders en trappen. Ze moeten verplaatst kunnen worden. Vaste trappen horen hier dus niet bij. Ook rolsteigers horen niet bij deze NEN norm. (Rolsteigers worden gekeurd volgens de NEN 1004 norm.)

Lees meer
Terug naar alle vragen