Wat is het verschil tussen NEN 1010 en 3140 keuring?

Het is niet zo gek dat je het verschil tussen NEN 1010 en 3140 keuring wil weten. Niet alleen leken vragen zich dit weleens af. Wij merken dat soms ook professionals het verschil niet goed kunnen verwoorden, omdat beide keuringen hetzelfde lijken. Maar dat zijn ze niet. Het verschil tussen NEN 1010 en 3140 is heel eenvoudig uit te leggen. Wij helpen je graag verder om voor eens en altijd achter het verschil tussen NEN 1010 en 3140 keuring te komen.

Grootste verschil tussen NEN 1010 en 3140 keuring.

Het grootste verschil tussen NEN 1010 en 3140 keuring is het feit dat de NEN 1010 keuring er is voor nieuwe installaties en bestaande installaties die aangepast zijn (en daardoor als ‘nieuw’ gezien kunnen worden). Dit is dus een opleveringskeuring. Het beantwoordt de vraag: is de installatie geïnstalleerd volgens de norm?

Bij de NEN 3140 gaat het om de vraag: is deze installatie nog steeds veilig om te blijven gebruiken? Oftewel: dit is dus een keuring voor installaties of apparaten die al in gebruik zijn. (En ook voor elektrische arbeidsmiddelen) Dat verklaart dus ook dat de NEN 3140 een periodieke keuring is.

Om het heel makkelijk te onthouden kun je dus zeggen dat de NEN1010 is voor het ontwerp en aanleg van elektrische installaties. NEN 3140 is voor het veilig gebruik van elektrotechnische installaties en arbeidsmiddelen.

Overige verschillen tussen NEN 1010 en 3140

Een ander verschil tussen NEN 1010 en 3140 gaat over de ‘wie’. Op wie is het van toepassing? De NEN 1010 richt zich op de veiligheid van de elektrische installatie. De installateurs moeten ervoor zorgen dat alle installaties  die worden geïnstalleerd veilig zijn volgens de NEN 1010 norm.
De NEN 3140 richt zich op de gebruikers. Dit is mooi, want zo wordt er dus op verschillende plekken, door verschillende mensen gekeken naar de veiligheid van de elektrische installatie.

Geen verschil NEN 1010 en 3140

Even voor de volledigheid. Wat dus geen verschil is tussen de NEN 1010 en 3140 is het feit dat ze beide gelden voor laagspanningsinstallaties. Dat betekent dat deze keuringen dus belangrijk zijn voor een veilige werkplek nabij, aan of met elektrische installaties in het laagspanningsgebied tot 1000 Volt wisselspanning en 1500 Volt gelijkspanning. 

En nu?
Het allermooiste aan de vraag wat het verschil tussen NEN 1010 en 3140 is, is eigenlijk het volgende: dat weten wij. Hier bedoelen we mee: wij keuren graag. Het is ons vak. Het is onze expertise. Wij gaan voor meesterschap. Dus als je je dit soort dingen afvraagt, is het simpelweg de vraag: met welke partij kan ik samenwerken die hier alles over weet.

Wij keuren graag voor je. Neem gerust contact op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte. 


Andere vragen

Meer informatie over keuren? Wij vertellen je graag meer!

Terug naar alle vragen

De kosten voor het keuren van brandblussers zijn afhankelijk van het aantal brandblussers dat je gekeurd wilt hebben. Je kunt je voorstellen dat het in verhouding meer tijd (en dus geld) kost om voor één brandblusser heen en weer te rijden dan voor meerdere.
Voor één brandblusser kom je bij veel keurmeesters daarom al snel uit op zo’n 30 euro, terwijl je bij 25 brandblussers of meer maar 10 euro per stuk betaalt. Wat zijn bij ons de kosten voor brandblussers keuren? Dat bekijken we liever per situatie. Dus vraag gerust een prijs op voor jullie specifieke situatie!
Maar over het algemeen zie je dus een groot verschil in kosten, vooral als je een klein bedrijf hebt met weinig brandblussers. Daar hebben we bij VKV Centraal iets op bedacht!

Lees meer

Meestal gaat het bij een keuring van valharnas over grote aantallen. We komen naar de locatie waar de diverse valbeveiliging zich bevindt en op één dag keuren we alles wat aanwezig is. Maar, we kregen steeds vaker de vraag of de keuring van één valharnas ook mogelijk is.

Leuke vraag! Dat waren we niet gewend, omdat we vooral voor grotere organisaties werken. Maar we merkten meteen dat we het een hele leuke vraag vonden. Voor zzp’ers is dit ook een heel relevante vraag. Gelukkig helpen wij ook graag de kleinere ondernemers vooruit. Dus kun je ook één valharnas laten keuring: ja, wij verzorgen ook de keuring van één valharnas.

Lees meer

De NEN 2484 keuring heeft te maken met klimmaterialen. Dit gaat over trappen en ladders. Yes, ook die dienen gekeurd te zijn! Een val is zo gemaakt. Zorg er in ieder geval voor dat dit niet komt omdat het materiaal niet op orde is. Dat is heel makkelijk te voorkomen door een NEN 2484 keuring.

Even voor de duidelijkheid: het gaat bij een NEN 2484 keuring om draagbare ladders en trappen. Ze moeten verplaatst kunnen worden. Vaste trappen horen hier dus niet bij. Ook rolsteigers horen niet bij deze NEN norm. (Rolsteigers worden gekeurd volgens de NEN 1004 norm.)

Lees meer
Terug naar alle vragen