Is een SCIOS scope 8 verplicht?

Zodra je de opdracht krijgt om een scope 8 keuring uit te laten voeren, is misschien een van je eerste vragen: is een SCIOS scope 8 verplicht?

Verschil SCIOS scope 8, scope 8 en NEN 3140

Allereerst even voor de volledigheid: een SCIOS scope 8 is hetzelfde als een scope 8 keuring. Daar zit geen verschil in. De volledige benaming is SCIOS scope 8. Zie het als een automerk. De ene zegt Citroen c1, maar als je diezelfde auto een ‘c1’ noemt klopt het ook.

Plus: SCIOS scope 8 voldoet aan de Nederlandse norm NEN 3140. Dus die termen worden ook nog al eens door elkaar gebruikt. Heb je dus niet zozeer de vraag of de Scios scope 8 verplicht is, maar wil je weten of de NEN 3140 verplicht is? Dan kun je daarvoor ook onderstaande antwoord gebruiken. Dit is exact hetzelfde.

Het komt allemaal hierop neer: door het uitvoeren van een (SCIOS) Scope 8 / NEN 3140 neem je als werkgever de verantwoordelijkheid voor een veilige werkomgeving voor je werknemers. Met deze keuring controleren we de veiligheid van een bestaande elektrische installatie. Ook inspecteren we op veilig gebruik van de installatie en we kijken preventief hoe letsel voorkomen kan worden bij de gebruikers ervan.

En is dus die SCIOS scope 8 verplicht? We leggen het hieronder meteen uit.

Scios scope 8 verplicht: ja

Het korte antwoord: ja, als je personeel hebt die met de elektrische installatie werken. De SCIOS scope 8 keuring verwijst namelijk naar de NEN3140 en die is opgenomen in de arbowet.

Heb je geen personeel? Dan is de SCIOS scope 8 niet verplicht, omdat je niet hoeft te voldoen aan de Arbowet. Let op: de Arbowet geldt ook voor verenigingen en stichtingen als daar arbeid wordt verricht.

Waarom verplicht?

Waarom is deze SCIOS scope 8 verplicht voor de Arbowet? Omdat het ervoor zorgt dat je werknemers gezond en veilig kunnen werken. En daar gaat het in deze wet om.

In deze wet staan de algemene bepalingen die gelden voor alle plekken waar arbeid wordt verricht.

Wat vinden wij bij wijkeuren.nl ervan? We begrijpen dat het soms als teveel en overdadig kan voelen, maar het gaat om de gezondheid en veiligheid van je medewerkers. Daar wil je geen risico mee lopen lijkt ons. Dus in die zin zou het niet uit moeten maken of de scios scope 8 verplicht is of niet: dit gaat over goed werkgeverschap. En daar hoort deze keuring bij.

Planning

De grootste zorg van werkgevers ligt vaak bij de tijd die de keuring kost en de impact daarvan op de werkzaamheden binnen het bedrijf. Dat begrijpen we. Natuurlijk wil je dat je bedrijf zo kort mogelijk stilligt. Dit is niet te voorkomen omdat we de elektrische installaties spanningsloos moeten maken, maar we kunnen wél een hele strakke planning maken om de impact daarvan zo klein mogelijk te maken.

Dus: we begrijpen volledig dat je waarschijnlijk niet blij bent dat de scios scope 8 verplicht is. Gelukkig worden wij wél blij van keuringen. Dus we nemen je dit ‘gedoe’ graag uit handen en zorgen dat jij voldoet aan de SCIOS scope 8 keuring, eventueel inclusief begeleiding naar een rapport zonder constateringen en dus met een verklaring van de juiste herstelwerkzaamheden.


Andere vragen

Meer informatie over keuren? Wij vertellen je graag meer!

Terug naar alle vragen

De kosten voor het keuren van brandblussers zijn afhankelijk van het aantal brandblussers dat je gekeurd wilt hebben. Je kunt je voorstellen dat het in verhouding meer tijd (en dus geld) kost om voor één brandblusser heen en weer te rijden dan voor meerdere.
Voor één brandblusser kom je bij veel keurmeesters daarom al snel uit op zo’n 30 euro, terwijl je bij 25 brandblussers of meer maar 10 euro per stuk betaalt. Wat zijn bij ons de kosten voor brandblussers keuren? Dat bekijken we liever per situatie. Dus vraag gerust een prijs op voor jullie specifieke situatie!
Maar over het algemeen zie je dus een groot verschil in kosten, vooral als je een klein bedrijf hebt met weinig brandblussers. Daar hebben we bij VKV Centraal iets op bedacht!

Lees meer

Meestal gaat het bij een keuring van valharnas over grote aantallen. We komen naar de locatie waar de diverse valbeveiliging zich bevindt en op één dag keuren we alles wat aanwezig is. Maar, we kregen steeds vaker de vraag of de keuring van één valharnas ook mogelijk is.

Leuke vraag! Dat waren we niet gewend, omdat we vooral voor grotere organisaties werken. Maar we merkten meteen dat we het een hele leuke vraag vonden. Voor zzp’ers is dit ook een heel relevante vraag. Gelukkig helpen wij ook graag de kleinere ondernemers vooruit. Dus kun je ook één valharnas laten keuring: ja, wij verzorgen ook de keuring van één valharnas.

Lees meer

De NEN 2484 keuring heeft te maken met klimmaterialen. Dit gaat over trappen en ladders. Yes, ook die dienen gekeurd te zijn! Een val is zo gemaakt. Zorg er in ieder geval voor dat dit niet komt omdat het materiaal niet op orde is. Dat is heel makkelijk te voorkomen door een NEN 2484 keuring.

Even voor de duidelijkheid: het gaat bij een NEN 2484 keuring om draagbare ladders en trappen. Ze moeten verplaatst kunnen worden. Vaste trappen horen hier dus niet bij. Ook rolsteigers horen niet bij deze NEN norm. (Rolsteigers worden gekeurd volgens de NEN 1004 norm.)

Lees meer
Terug naar alle vragen