Is een scope 10 keuring verplicht?

Ja en nee. Om het makkelijk te maken. Het is niet verplicht als je kijkt naar de wet. (Wat wel geldt voor andere keuringen zoals de scope 8 bijvoorbeeld). Een scope 10 keuring is wel verplicht voor veel bedrijfsverzekeringen. Een verzekeraar kan eisen om periodiek een scope 10 keuring te laten uitvoeren. Dus check of het in de clausule van je verzekering staat. Zo niet, dan is het niet verplicht.

Brandgevaar

Maar… een brand is toch wel iets wat iedere ondernemer graag voorkomt. De scope 10 keuring (verplicht of niet) draagt bij aan het verlagen van het risico op brand. Het is een (brand)technische keuring van de elektrische installatie. En kan alleen uitgevoerd worden door een onafhankelijke en erkende SCIOS Scope 10-gecertificeerde installateur. Zonder de juiste keuring, wordt er door de verzekering niets vergoed als er toch brand uitbreekt. Het is dus heel belangrijk om te controleren of de Scope 10 keuring verplicht is volgens jouw bedrijfsverzekering of niet.

Of… je doet het sowieso. Beter voorkomen dan maanden lang stilliggen met het bedrijf. De meeste Nederlanders houden niet van verplichtingen, toch is zo’n scope 10 keuring verplichting nog niet zo gek. Wij schatten in dat deze keuring niet meer wordt uitgevoerd als de verplichting eraf zou gaan, terwijl het erg belangrijk is voor de veiligheid van medewerkers. Je wilt geen brandwonden op je geweten hebben. En wat denk je van de financiële schade? Denk maar eens aan wat het je kost als je apparatuur stil komt te liggen door brand en je uren, dagen of maanden geen productie kunt draaien.

Dus dan is wat ons betreft de vraag: maakt het uit of de scope 10 keuring verplicht is of niet? Hoe lang is de scope 10 keuring geldig? (verplicht of niet)
Als in de verzekeringspolis staat dat een scope 10 keuring verplicht is, dan geldt dit meestal voor 3 of 5 jaar, afhankelijk van bepaalde onderdelen en je verzekeringseisen. Een elektrische installatie verandert door de jaren heen, dus dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze veilig blijft.

Maar… het zou zomaar kunnen dat een scope 10 keuring per 2024 wél verplicht wordt in de wet.

Scope 10 keuring verplicht in 2024?

Per 1 januari 2024 komt er namelijk de omgevingswet. Hierover stemde een kleine meerderheid van de Eerste Kamer mee in per maart 2023. Dit geldt in eerste instantie waarschijnlijk voor veestallen. Of het ook voor andere sectoren gaat gelden, is nog niet duidelijk.

Ons advies

Wat ons betreft is het dus een goede zaak dat de scope 10 keuring verplicht is. Al begrijpen we volledig dat je als pandeigenaar of werkgever er soms gek van wordt, al die keuringen. Wij nemen daarom graag ook deze verplichte scope 10 keuring uit handen inclusief de begeleiding naar een volledig gecertificeerd rapport. Dit doen we met onze methode – de VKV Cyclus©, zodat we een zeer hoge kwaliteit kunnen garanderen.


Andere vragen

Meer informatie over keuren? Wij vertellen je graag meer!

Terug naar alle vragen

De kosten voor het keuren van brandblussers zijn afhankelijk van het aantal brandblussers dat je gekeurd wilt hebben. Je kunt je voorstellen dat het in verhouding meer tijd (en dus geld) kost om voor één brandblusser heen en weer te rijden dan voor meerdere.
Voor één brandblusser kom je bij veel keurmeesters daarom al snel uit op zo’n 30 euro, terwijl je bij 25 brandblussers of meer maar 10 euro per stuk betaalt. Wat zijn bij ons de kosten voor brandblussers keuren? Dat bekijken we liever per situatie. Dus vraag gerust een prijs op voor jullie specifieke situatie!
Maar over het algemeen zie je dus een groot verschil in kosten, vooral als je een klein bedrijf hebt met weinig brandblussers. Daar hebben we bij VKV Centraal iets op bedacht!

Lees meer

Meestal gaat het bij een keuring van valharnas over grote aantallen. We komen naar de locatie waar de diverse valbeveiliging zich bevindt en op één dag keuren we alles wat aanwezig is. Maar, we kregen steeds vaker de vraag of de keuring van één valharnas ook mogelijk is.

Leuke vraag! Dat waren we niet gewend, omdat we vooral voor grotere organisaties werken. Maar we merkten meteen dat we het een hele leuke vraag vonden. Voor zzp’ers is dit ook een heel relevante vraag. Gelukkig helpen wij ook graag de kleinere ondernemers vooruit. Dus kun je ook één valharnas laten keuring: ja, wij verzorgen ook de keuring van één valharnas.

Lees meer

De NEN 2484 keuring heeft te maken met klimmaterialen. Dit gaat over trappen en ladders. Yes, ook die dienen gekeurd te zijn! Een val is zo gemaakt. Zorg er in ieder geval voor dat dit niet komt omdat het materiaal niet op orde is. Dat is heel makkelijk te voorkomen door een NEN 2484 keuring.

Even voor de duidelijkheid: het gaat bij een NEN 2484 keuring om draagbare ladders en trappen. Ze moeten verplaatst kunnen worden. Vaste trappen horen hier dus niet bij. Ook rolsteigers horen niet bij deze NEN norm. (Rolsteigers worden gekeurd volgens de NEN 1004 norm.)

Lees meer
Terug naar alle vragen