Is een Scope 12 keuring verplicht?

Of de Scope 12 verplicht is voor jou, hangt af van je verzekeraar. Vanaf 1 januari 2023 is het bijvoorbeeld verplicht gesteld door de Nationale Nederlanden als je 50 of meer zonnepanelen hebt. Bij andere verzekeraars gelden weer andere eisen over de Scope 12 verplichting.

De Scope 12 keuring van zonnepanelen is dus niet wettelijk verplicht, maar wordt vooral verplicht gesteld door verzekeraars. Ben je aangesloten bij een verzekeraar die de Scope 12 verplicht stelt, dan vraag je je misschien af wanneer die Scope 12 keuring dan nodig is. Dat is heel simpel: de eerste keuring laat je uitvoeren vóór je de zonnepanelen gaat gebruiken.

Naast de eisen vanuit de verzekering zijn er nog meer zaken om rekening mee te houden rondom de vraag of de Scope 12 keuring van zonnepanelen verplicht is, namelijk het Bouwbesluit en de

Arbo omstandighedenwet.

Scope 12 verplicht volgens het Bouwbesluit?
Het Bouwbesluit stelt dat elektrische installaties moeten voldoen aan NEN 1010.  (Een NEN1010 keuring is er voor nieuwe elektrotechnische installaties van nieuwbouwprojecten.) De kans is daarom aanwezig dat bij nieuwbouwprojecten de verzekering vraagt om een Scope 12 keuring. Zorg dat je dit checkt bij je eigen verzekering. Heb je hier hulp bij nodig? Neem even contact op: we helpen graag.

Scope 12 keuring zonnepanelen verplicht volgens Arbeidsomstandighedenwet
Er is nog zo’n wet om rekening mee te houden als het gaat om de vraag of de scope 12 verplicht is of niet? Naast de Woningweteisen uit het Bouwbesluit geldt ook de Arbeidsomstandighedenwet.

Volgens artikel 3 uit de Arbeidsomstandighedenwet is de werkgever verplicht om te zorgen voor de veiligheid en de gezondheid van zijn werknemers. Dit gaat om alle met het werk verbonden aspecten. Voor zover wij weten wordt in dit artikel niet specifiek vermeld of het keuren van zonnepanelen verplicht is, maar dit gaat ook om het voorkomen van brandgevaar. Zonnepanelen spelen daar zeker een rol in.

Scope 12 verplicht of niet: kies voor veiligheid
Wat ons betreft geldt: Scope 12 verplicht of niet; natuurlijk wil je zorg dragen voor de veiligheid van je gezinsleden of werknemers. Dus heb je ook je verantwoordelijkheid te pakken als het gaat om de Scope 12 keuring. Al snappen wij heel goed dat je je liever bezig houdt met werk wat nu relevant is en wat je aandacht vraagt. Sta dan even stil bij deze vraag:

Blijf je doorgaan met de hele dag brandjes blussen of regel je nu die Scope 12 keuring om te voorkomen dat er straks een échte brand geblust moet worden?

Ja, we gaan er even met een gestrekt been in. Soms is dat even nodig. Is de scope 12 keuring van zonnepanelen verplicht? Wij snappen dat je de vraag stelt, maar eigenlijk zou dat niet nodig moeten zijn. Veiligheid voor alles. Ook al is het niet de taak die bovenaan je to-do lijstje staat. Zullen we gewoon afspreken dat wij keuren? Dan kun jij je focussen op de ongevaarlijke brandjes die in je werk geblust moeten worden.

Ons advies
Als een kraan begin te druppen, werkt de kraan nog en kun je doorwerken. Ondertussen weet je: daar moeten we binnenkort wat aan doen. Bij elektra werkt het niet zo. Het lekt weg zonder dat je het door hebt. Als het dan mis gaat, gaat het ook goed mis. Voorkom dat een hele verdieping plotseling zonder stroom zit of dat installaties uitvallen en het bedrijf stil ligt. Keuren? Wij houden ervan!

Wij nemen daarom graag ook deze Scope 12 keuring uit handen inclusief de begeleiding naar een volledig gecertificeerd rapport. Dit doen we met onze methode – de VKV Cyclus©, zodat we een zeer hoge kwaliteit kunnen garanderen


Andere vragen

Meer informatie over keuren? Wij vertellen je graag meer!

Terug naar alle vragen

De kosten voor het keuren van brandblussers zijn afhankelijk van het aantal brandblussers dat je gekeurd wilt hebben. Je kunt je voorstellen dat het in verhouding meer tijd (en dus geld) kost om voor één brandblusser heen en weer te rijden dan voor meerdere.
Voor één brandblusser kom je bij veel keurmeesters daarom al snel uit op zo’n 30 euro, terwijl je bij 25 brandblussers of meer maar 10 euro per stuk betaalt. Wat zijn bij ons de kosten voor brandblussers keuren? Dat bekijken we liever per situatie. Dus vraag gerust een prijs op voor jullie specifieke situatie!
Maar over het algemeen zie je dus een groot verschil in kosten, vooral als je een klein bedrijf hebt met weinig brandblussers. Daar hebben we bij VKV Centraal iets op bedacht!

Lees meer

Meestal gaat het bij een keuring van valharnas over grote aantallen. We komen naar de locatie waar de diverse valbeveiliging zich bevindt en op één dag keuren we alles wat aanwezig is. Maar, we kregen steeds vaker de vraag of de keuring van één valharnas ook mogelijk is.

Leuke vraag! Dat waren we niet gewend, omdat we vooral voor grotere organisaties werken. Maar we merkten meteen dat we het een hele leuke vraag vonden. Voor zzp’ers is dit ook een heel relevante vraag. Gelukkig helpen wij ook graag de kleinere ondernemers vooruit. Dus kun je ook één valharnas laten keuring: ja, wij verzorgen ook de keuring van één valharnas.

Lees meer

De NEN 2484 keuring heeft te maken met klimmaterialen. Dit gaat over trappen en ladders. Yes, ook die dienen gekeurd te zijn! Een val is zo gemaakt. Zorg er in ieder geval voor dat dit niet komt omdat het materiaal niet op orde is. Dat is heel makkelijk te voorkomen door een NEN 2484 keuring.

Even voor de duidelijkheid: het gaat bij een NEN 2484 keuring om draagbare ladders en trappen. Ze moeten verplaatst kunnen worden. Vaste trappen horen hier dus niet bij. Ook rolsteigers horen niet bij deze NEN norm. (Rolsteigers worden gekeurd volgens de NEN 1004 norm.)

Lees meer
Terug naar alle vragen