Is een vaste machine keuren ook noodzakelijk?

Een vaste machine keuren: wel of niet? Absoluut. Een vaste machine behoort tot de arbeidsmiddelen en die dienen gekeurd te zijn. Het gaat hier namelijk ook om complexe machines van grote omgang. Zo’n complexe machine keuren wij volgens de NEN 3140 vaste installatie norm.

Machine keuren met NEN 3140

De NEN3140 is de Nederlandse norm (NEN) voor veilige bedrijfsvoering van werkzaamheden nabij, aan of met elektrische objecten in het laagspanningsgebied.

Dit gaat ook over het keuren van machines. Bijvoorbeeld in fabrieken, kantoren, woonhuizen, bouwplaatsen, etc. Qua spanning gaat het bij deze machine keuring om spanningen van ten hoogste 1000 volt wisselspanning en 1500 volt gelijkspanning.

Maar, makkelijker om te onthouden: elke machine die aan slijtage onderhevig is (en dat is dus gewoon elke machine die gebruikt wordt), moet verplicht periodiek door de keuring. Bij een NEN 3140 keuring gaat het over complexe machines, welke we via de vaste installatienorm keuren. Bij de complexe machines wordt door middel van een rekentabel bepaald om de hoeveel tijd een machine gekeurd moet worden, want dit is per machine anders. De veiligheidsfuncties moeten in ieder geval elk jaar gekeurd worden.

We houden onder andere een visuele controle, doen diverse metingen, beproevingen en kijken naar de werking. Als het om veiligheid gaat, is alles tot in detail vastgelegd. Voor wat betreft elektrische installaties van uitgebreide, complexe en omvangrijke elektrische arbeidsmiddelen inspecteren wij volgens strakke richtlijnen.

Wat voor complexe machines keuren?

Machine keuring is ook nodig voor onderstaande machines, ook daar komen elektrische installaties in voor:

  • betoncentrales;
  • drukpersen voor kranten en tijdschriften;
  • productielijnen;
  • luchtbehandelingsinstallaties;
  • transportinrichtingen;
  • bagageafhandelingsystemen;
  • slachtlijnen.

Verantwoordelijkheid machine keuring

Machine keuren: de verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de werkgever. Al zien we vaak gebeuren dat dit een ondergeschoven kindje is, terwijl het keuren van machines wél erg belangrijk is voor de veiligheid van de medewerkers. Daarom houden wij voor onze klanten ook bij wanneer het weer tijd is voor een machine keuring.

Een andere zorg die we regelmatig horen als het gaat om ‘machine keuren’ is dat werkgevers (uiteraard) niet willen dat de machine te lang stilt staat door de keuring. Tip: zorg ervoor dat je de machine keuring combineert met onderhoud. Zo staat de machine maar één keer stil. Een andere tip is om de keuring op vaste momenten in te plannen, zodat er een routine ontstaat en daardoor efficiënt gewerkt kan worden. Ook bij deze planning helpen we je graag!

Of keuren machines zelf doen?

Tenslotte is het voor sommige bedrijven de vraag of ze de machine keuring überhaupt wel willen uitbesteden. Zelf doen lijkt dan goedkoper en sneller. Uiteraard adviseren wij om het machine keuren uit te besteden aan een gecertificeerde keurmeester, zoals VKV Centraal. Het is preken voor eigen parochie, maar het spreekt voor zich dat we hier ook sterk in geloven. Het uitbesteden aan een professional waarborgt de kwaliteit en de veiligheid. Wij hebben jarenlange ervaring en blijven kwaliteitsopleidingen volgen om op de hoogte te zijn van de laatste eisen.

Wil je een vrijblijvende offerte voor het machine keuren? We helpen je graag verder!


Andere vragen

Meer informatie over keuren? Wij vertellen je graag meer!

Terug naar alle vragen

De kosten voor het keuren van brandblussers zijn afhankelijk van het aantal brandblussers dat je gekeurd wilt hebben. Je kunt je voorstellen dat het in verhouding meer tijd (en dus geld) kost om voor één brandblusser heen en weer te rijden dan voor meerdere.
Voor één brandblusser kom je bij veel keurmeesters daarom al snel uit op zo’n 30 euro, terwijl je bij 25 brandblussers of meer maar 10 euro per stuk betaalt. Wat zijn bij ons de kosten voor brandblussers keuren? Dat bekijken we liever per situatie. Dus vraag gerust een prijs op voor jullie specifieke situatie!
Maar over het algemeen zie je dus een groot verschil in kosten, vooral als je een klein bedrijf hebt met weinig brandblussers. Daar hebben we bij VKV Centraal iets op bedacht!

Lees meer

Meestal gaat het bij een keuring van valharnas over grote aantallen. We komen naar de locatie waar de diverse valbeveiliging zich bevindt en op één dag keuren we alles wat aanwezig is. Maar, we kregen steeds vaker de vraag of de keuring van één valharnas ook mogelijk is.

Leuke vraag! Dat waren we niet gewend, omdat we vooral voor grotere organisaties werken. Maar we merkten meteen dat we het een hele leuke vraag vonden. Voor zzp’ers is dit ook een heel relevante vraag. Gelukkig helpen wij ook graag de kleinere ondernemers vooruit. Dus kun je ook één valharnas laten keuring: ja, wij verzorgen ook de keuring van één valharnas.

Lees meer

De NEN 2484 keuring heeft te maken met klimmaterialen. Dit gaat over trappen en ladders. Yes, ook die dienen gekeurd te zijn! Een val is zo gemaakt. Zorg er in ieder geval voor dat dit niet komt omdat het materiaal niet op orde is. Dat is heel makkelijk te voorkomen door een NEN 2484 keuring.

Even voor de duidelijkheid: het gaat bij een NEN 2484 keuring om draagbare ladders en trappen. Ze moeten verplaatst kunnen worden. Vaste trappen horen hier dus niet bij. Ook rolsteigers horen niet bij deze NEN norm. (Rolsteigers worden gekeurd volgens de NEN 1004 norm.)

Lees meer
Terug naar alle vragen