Wat is het verschil tussen scope 10 en NEN 3140

Wat ons betreft houd je je helemaal niet bezig met de vraag scope 10 of NEN 3140: daar mag je ons voor inschakelen. Wij hebben zo gezien welke keuring voor jullie locatie nodig is.

Maar goed, als je net als ons toch ietwat gefascineerd bent door alle mogelijkheden ? dan kunnen we ons voorstellen dat je graag wil weten: ‘wat is nou het verschil tussen nen 3140 en scope 10?’

Dus, Scope 10 of NEN 3140? De vraag wat het verschil is tussen scope 10 en NEN 3140 is eigenlijk hetzelfde als de vraag wat het verschil is tussen scope 10 en scope 8. Laten we dat eerst even duidelijk maken, om verwarring te voorkomen. Scope 8 kun je zien als een NEN 3140 inspectie met een SCIOS laag eromheen. Beide inspecties hebben NEN 3140 als uitgangspunt.

Voor nu houden we de termen scope 10 of NEN 3140 aan.

Verschil NEN 3140 en scope 10

Met een NEN 3140 keuring inspecteren wij de veiligheid van de werkomgeving met betrekking tot de elektriciteit. Voor iedereen. Leek of professional. Dus bijvoorbeeld een loshangende kabel kan de veiligheid van de werkomgeving naar beneden halen. Die loshangende kabel is niet van belang bij een scope 10 keuring, want die loshangende kabel vergoot niet het risico op brand. Dit voorbeeld geeft duidelijk het verschil aan tussen NEN 3140 en scope 10. Maar, zoals je ook merkt, beide keuringen hebben veel overlap en daarom worden ze vaak gecombineerd.

Nog een verschil is de verplichting. Een NEN 3140 is verplicht door de Arbowet en een scope 10 is niet verplicht in de wet, maar kan wel verplicht gesteld worden door de verzekering. Dat is dus een ander verschil tussen NEN 3140 en scope 10.

Geldigheid keuring scope 10 of nen 3140

Het laatste verschil tussen scope 10 of NEN 3140: de termijn waarin gekeurd wordt.

Een NEN 3140 certificaat is meestal tussen de drie en zeven jaar geldig. Deze geldigheid wordt onder andere bepaald op basis van gebruik en ouderdom van de installatie.

Een scope 10 keuring heeft simpelweg twee opties: na 3 jaar of na 5 jaar. Meer smaken zijn er niet. Dit hangt onder andere af van het type van gebruik van de installatie.

Dus, even het verschil van NEN 3140 en scope 10 op een rijtje:

  • de focus van de inspectie: NEN 3140 is gericht op de algehele veiligheid van de werkomgeving en de scope 10 is specifiek gericht op brandveiligheid.
  • NEN 3140 is verplicht vanuit de Arbowet en Scope 10 (meestal) vanuit de verzekering.
  • Een NEN 3140 vindt plaats meestal om tussen de 3 en 7 jaar en een Scope 10 om de 3 of 5 jaar.

Scope 10 of nen 3140

De keuze tussen scope 10 of NEN 3140 kun je na deze uitleg waarschijnlijk zelf goed inschatten. Waarschijnlijk heb je al gezien dat het vaak niet eens de vraag is: scope 10 of nen 3140? Het zijn echt twee verschillende keuringen, al worden ze ook vaak samen uitgevoerd. Als deze keuze toch niet duidelijk is, helpen we je daar uiteraard graag bij. Voor jou zijn de keuringen misschien bijzaak: voor ons zijn ze hoofdzaak. Dus als het onduidelijk is, denken we graag met je mee over jouw specifieke situatie.


Andere vragen

Meer informatie over keuren? Wij vertellen je graag meer!

Terug naar alle vragen

De kosten voor het keuren van brandblussers zijn afhankelijk van het aantal brandblussers dat je gekeurd wilt hebben. Je kunt je voorstellen dat het in verhouding meer tijd (en dus geld) kost om voor één brandblusser heen en weer te rijden dan voor meerdere.
Voor één brandblusser kom je bij veel keurmeesters daarom al snel uit op zo’n 30 euro, terwijl je bij 25 brandblussers of meer maar 10 euro per stuk betaalt. Wat zijn bij ons de kosten voor brandblussers keuren? Dat bekijken we liever per situatie. Dus vraag gerust een prijs op voor jullie specifieke situatie!
Maar over het algemeen zie je dus een groot verschil in kosten, vooral als je een klein bedrijf hebt met weinig brandblussers. Daar hebben we bij VKV Centraal iets op bedacht!

Lees meer

Meestal gaat het bij een keuring van valharnas over grote aantallen. We komen naar de locatie waar de diverse valbeveiliging zich bevindt en op één dag keuren we alles wat aanwezig is. Maar, we kregen steeds vaker de vraag of de keuring van één valharnas ook mogelijk is.

Leuke vraag! Dat waren we niet gewend, omdat we vooral voor grotere organisaties werken. Maar we merkten meteen dat we het een hele leuke vraag vonden. Voor zzp’ers is dit ook een heel relevante vraag. Gelukkig helpen wij ook graag de kleinere ondernemers vooruit. Dus kun je ook één valharnas laten keuring: ja, wij verzorgen ook de keuring van één valharnas.

Lees meer

De NEN 2484 keuring heeft te maken met klimmaterialen. Dit gaat over trappen en ladders. Yes, ook die dienen gekeurd te zijn! Een val is zo gemaakt. Zorg er in ieder geval voor dat dit niet komt omdat het materiaal niet op orde is. Dat is heel makkelijk te voorkomen door een NEN 2484 keuring.

Even voor de duidelijkheid: het gaat bij een NEN 2484 keuring om draagbare ladders en trappen. Ze moeten verplaatst kunnen worden. Vaste trappen horen hier dus niet bij. Ook rolsteigers horen niet bij deze NEN norm. (Rolsteigers worden gekeurd volgens de NEN 1004 norm.)

Lees meer
Terug naar alle vragen