Wat is het verschil tussen scope 8 en scope 10?

Goede vraag. Zodra je je bedrijf klaar maakt om aan de Arbowet te voldoen of je vanuit de verzekering de verplichting hebt voor verschillende scope keuringen, zoals scope 8 en scope 10, dan is het goed om jezelf af te vragen: wat is nu eigenlijk het verschil tussen scope 8 en scope 10. We leggen het je hier uit!

Verschil scope 8 en scope 10

Scope 8
Een Scope 8 keuring heb je nodig als je aan de arbowet moet (wilt!) voldoen. Dit gaat dus over goed werkgeverschap en heeft alles te maken met het arbobeleid. Dit is het beleid dat een werkgever binnen zijn bedrijf voert op hete gebied van arbeidsomstandigheden. Met andere woorden: kunnen je medewerkers veilig en gezond werken? In dit geval gaat het dan specifiek om het werken met elektrische apparatuur.

Als je het dan hebt om een elektrische keuring gaat het dus om de vraag of de elektrische installaties veilig zijn om mee te werken voor iedereen in het bedrijf, dus ook voor leken.

Scope 10
Een scope 10 keuring wordt niet vanuit de wetgeving, maar vanuit de verzekering gevraagd. Dit gaat vooral over elektrische brandpreventie. Dus we controleren elektrische installaties op veiligheid, voornamelijk brandveiligheid. Hier gaat het om de vraag: valt de installatie uit zodra er iets mis gaat, zodat er geen brand kan ontstaan? En: wordt de installatie op de juiste manier gebruikt, zodat er door het gebruik geen brand kan ontstaat.

Een andere manier om het verschil tussen scope 8 en scope 10 uit te leggen: scope 8 eindigt bij het stopcontact, dus zodat de apparatuur veilig is voor de persoon die ermee werkt. Bij scope 10 kijken we ook of de werkplek veilig is, bijvoorbeeld: zijn er niet teveel verlengsnoeren op elkaar aangesloten? Ook: wordt de acculader van een heftruck niet te warm?  en acculader van heftruck moet namelijk vaak langdurig laden waarbij hitte-ontwikkeling ontstaat. Als de heftruck acculader dan op een brandbare ondergrond staat, kan er op den duur brand ontstaan. Dat willen we uiteraard voorkomen.

Bij scope 10 maakt het bijvoorbeeld niet uit of een kabel loshangt, zolang dit geen risico is voor brandgevaar. Maar bij een scope 8 kan die kabel wél uitmaken, omdat het onveilig is voor de medewerkers.

Het verschil tussen scope 8 en scope 10 zit dus in de focus tijdens de keuring: ligt de focus op brandveiligheid of op veiligheid voor de medewerkers. Dat heeft natuurlijk wel overlap.

Hoe weet je of je een scope 8 of scope 10 nodig hebt, of beide?

In theorie geldt: als je personeel hebt, moet je aan de arbowet voldoen, dus daar hoort scope 8 bij. Scope 10 is afhankelijk van de eisen van je verzekering. Dat is een tweede verschil tussen scope 8 en scope 10.

Verschil scope 8 en scope 10 op een rijtje

Laten we het verschil tussen scope 8 en scope 10 even op een rijtje zetten:

  • Bij scope 8 ligt de focus op de algemene veiligheid voor de medewerkers en bij scope 10 gaat het specifiek om brandveiligheid.
  • Scope 8 is verplicht vanuit de Arbowet, scope 10 (vaak, niet altijd) vanuit de verzekering.
  • Scope 8 keuren we gemiddeld tussen de 3 en 7 jaar, scope 10 om de 3 of 5 jaar. (Tenzij de verzekering een andere termijn eist)

 

 

We vertrouwen erop dat het verschil tussen scope 8 en scope 10 nu duidelijk is. Heb je hier toch nog vragen over? Neem gerust contact met ons op. Wij raken niet uitgepraat over keuringen, dus we vinden het alleen maar leuk als we je meer mogen uitleggen.


Andere vragen

Meer informatie over keuren? Wij vertellen je graag meer!

Terug naar alle vragen

De kosten voor het keuren van brandblussers zijn afhankelijk van het aantal brandblussers dat je gekeurd wilt hebben. Je kunt je voorstellen dat het in verhouding meer tijd (en dus geld) kost om voor één brandblusser heen en weer te rijden dan voor meerdere.
Voor één brandblusser kom je bij veel keurmeesters daarom al snel uit op zo’n 30 euro, terwijl je bij 25 brandblussers of meer maar 10 euro per stuk betaalt. Wat zijn bij ons de kosten voor brandblussers keuren? Dat bekijken we liever per situatie. Dus vraag gerust een prijs op voor jullie specifieke situatie!
Maar over het algemeen zie je dus een groot verschil in kosten, vooral als je een klein bedrijf hebt met weinig brandblussers. Daar hebben we bij VKV Centraal iets op bedacht!

Lees meer

Meestal gaat het bij een keuring van valharnas over grote aantallen. We komen naar de locatie waar de diverse valbeveiliging zich bevindt en op één dag keuren we alles wat aanwezig is. Maar, we kregen steeds vaker de vraag of de keuring van één valharnas ook mogelijk is.

Leuke vraag! Dat waren we niet gewend, omdat we vooral voor grotere organisaties werken. Maar we merkten meteen dat we het een hele leuke vraag vonden. Voor zzp’ers is dit ook een heel relevante vraag. Gelukkig helpen wij ook graag de kleinere ondernemers vooruit. Dus kun je ook één valharnas laten keuring: ja, wij verzorgen ook de keuring van één valharnas.

Lees meer

De NEN 2484 keuring heeft te maken met klimmaterialen. Dit gaat over trappen en ladders. Yes, ook die dienen gekeurd te zijn! Een val is zo gemaakt. Zorg er in ieder geval voor dat dit niet komt omdat het materiaal niet op orde is. Dat is heel makkelijk te voorkomen door een NEN 2484 keuring.

Even voor de duidelijkheid: het gaat bij een NEN 2484 keuring om draagbare ladders en trappen. Ze moeten verplaatst kunnen worden. Vaste trappen horen hier dus niet bij. Ook rolsteigers horen niet bij deze NEN norm. (Rolsteigers worden gekeurd volgens de NEN 1004 norm.)

Lees meer
Terug naar alle vragen