Wat zijn de Scope 12 eisen?

Als inspectiebedrijf dienen we ons aan de strikte Scope 12 eisen te houden als het gaat om het keuren van zonnepanelen. Deze Scope 12 eisen zijn er uiteraard zodat gecertificeerde inspectiebedrijven op dezelfde manier keuren, zodat er een eenduidig rapport ontstaat. Wanneer aan alle eisen is voldaan, mogen we het certificaat uitreiken.

De eisen zijn omvangrijk. Wat ook logisch is: het gaat om de veiligheid van mens en dier. Wij vinden deze strenge Scope 12 eisen en de wat lossere richtlijnen dan ook geen nadeel. We houden ons er graag aan. Het geeft een hele duidelijke richting om een goede inspectie uit te voeren.

Scope 12 eisen: de voorbereiding
Voordat we met de inspectie starten, schrijven we een inspectieplan. In dit plan is duidelijk omschreven wat de omvang van de inspectie is en welke werkzaamheden er nodig zijn om de inspectie goed uit te voeren. Vervolgens gaat een van onze inspecteurs die de Scope 12 bevoegdheid heeft aan de slag. Tijdens dit werk keuren we dus volgens de strikte Scope 12 eisen en richtlijnen.

Wat zijn de Scope 12 eisen en richtlijnen?
Het is teveel om deze Scope 12 eisen en richtlijnen hier allemaal op te sommen. Onze inspecteurs hebben daar niet voor niets een complete opleiding voor gevolgd. Maar om je een beeld te geven van de Scope 12 eisen, leggen we graag uit wat er bij komt kijken.

Visuele beoordeling
Allereerst starten we met een visuele beoordeling. Hierbij letten we – volgens de Scope 12 eisen en richtlijnen – op de manier waarop de zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Is dit gedaan volgens de voorschriften van de fabrikant en de geldende installatie- en productnormen?

De Scope 12 eisen houden ook in dat we opletten of er zichtbare tekenen zijn van oververhitting. Dit zien we met het blote oog, of we maken gebruik van een thermografische meting.

Iets wat er zeker ook bij hoort is de check of de bliksembeveiliging na plaatsing van de zonnepanelen nog steeds goed staat en werkt. De zonnepanelen mogen natuurlijk niet andere installaties nadelig beïnvloeden.

Brandveiligheid
Een van de allerbelangrijkste Scope 12 eisen is gericht op de brandveiligheid. Hierbij letten we bijvoorbeeld op de volgende zaken:
– Is de omvormer in de buurt van brandbaar materiaal geïnstalleerd?
– Zijn de zonnepanelen over een brandscheiding aangebracht?
– Liggen de panelen binnen gepaste afstand (2,5 meter) van lichtstraten of brandscheidingen?
– Is de brandwerendheid van de dakisolatie voldoende?
– Zijn er voldoende brandwerende afschermingen aanwezig tegen brandverspreiding en ter bescherming van thermische invloeden?

Constructie
Daarnaast letten we ook op de constructie. We controleren de aanwezigheid van een goedgekeurde constructieberekeningen van het dak, inclusief de zonnepanelen. Daarbij letten we ook op de ventilatie: is deze nog voldoende aanwezig?

Schokgevaar
Naast brandgevaar is er ook altijd schokgevaar. Dus we controleren of de gekozen installatiemethode voldoende bescherming biedt tegen een elektrische schok.

Rapport
Het kan natuurlijk zijn dat we tijdens onze inspectie ergens tegenaan aan lopen. Bijvoorbeeld meetwaarden die vastgestelde grenswaarden naderen of onder- of overschrijden. Dit zijn wij verplicht om vast te leggen in het rapport en vaak moet er nader onderzoek plaatsvinden. Soms is het nodig om direct maatregelen te nemen. Zeker wanneer dat het geval is, is het maar goed dat de Scope 12 keuring op tijd plaatsvond, met zijn strenge Scope 12 eisen en scope 12 richtlijnen. Anders had het goed mis kunnen gaan. En dat voorkomen we graag!

Veiligheid staat voorop

Veiligheid vind je waarschijnlijk belangrijk. Wij wel in ieder geval! Je wil je bedrijf gewoon goed voor elkaar hebben en goed voor je mensen zorgen. Voorkomen is beter dan genezen, we weten het allemaal. Een ongeval kan altijd gebeuren; dan wil je geen schadeclaim ontvangen. Of stel je voor dat er brand uitbreekt en je ontvangt geen uitkering. Dat voorkom je door de juiste keuring. Maar bovenal wil je uiteraard gewoon dat een gebouw veilig is voor de mensen en dieren die erin aanwezig zijn. Daar dragen wij graag aan bij.


Andere vragen

Meer informatie over keuren? Wij vertellen je graag meer!

Terug naar alle vragen

De kosten voor het keuren van brandblussers zijn afhankelijk van het aantal brandblussers dat je gekeurd wilt hebben. Je kunt je voorstellen dat het in verhouding meer tijd (en dus geld) kost om voor één brandblusser heen en weer te rijden dan voor meerdere.
Voor één brandblusser kom je bij veel keurmeesters daarom al snel uit op zo’n 30 euro, terwijl je bij 25 brandblussers of meer maar 10 euro per stuk betaalt. Wat zijn bij ons de kosten voor brandblussers keuren? Dat bekijken we liever per situatie. Dus vraag gerust een prijs op voor jullie specifieke situatie!
Maar over het algemeen zie je dus een groot verschil in kosten, vooral als je een klein bedrijf hebt met weinig brandblussers. Daar hebben we bij VKV Centraal iets op bedacht!

Lees meer

Meestal gaat het bij een keuring van valharnas over grote aantallen. We komen naar de locatie waar de diverse valbeveiliging zich bevindt en op één dag keuren we alles wat aanwezig is. Maar, we kregen steeds vaker de vraag of de keuring van één valharnas ook mogelijk is.

Leuke vraag! Dat waren we niet gewend, omdat we vooral voor grotere organisaties werken. Maar we merkten meteen dat we het een hele leuke vraag vonden. Voor zzp’ers is dit ook een heel relevante vraag. Gelukkig helpen wij ook graag de kleinere ondernemers vooruit. Dus kun je ook één valharnas laten keuring: ja, wij verzorgen ook de keuring van één valharnas.

Lees meer

De NEN 2484 keuring heeft te maken met klimmaterialen. Dit gaat over trappen en ladders. Yes, ook die dienen gekeurd te zijn! Een val is zo gemaakt. Zorg er in ieder geval voor dat dit niet komt omdat het materiaal niet op orde is. Dat is heel makkelijk te voorkomen door een NEN 2484 keuring.

Even voor de duidelijkheid: het gaat bij een NEN 2484 keuring om draagbare ladders en trappen. Ze moeten verplaatst kunnen worden. Vaste trappen horen hier dus niet bij. Ook rolsteigers horen niet bij deze NEN norm. (Rolsteigers worden gekeurd volgens de NEN 1004 norm.)

Lees meer
Terug naar alle vragen