Welke arbeidsmiddelen moeten gekeurd worden?

Zodra ‘arbeidsmiddelen keuren’ op de agenda staat, komt er altijd weer de vraag: welke arbeidsmiddelen moeten gekeurd worden? Dat is eigenlijk heel simpel: sowieso alle elektrische arbeidsmiddelen.

Als je er even wat langer bij stilstaat is dat compleet logisch: een schroevendraaier hoef je niet te laten keuren. Als die kapot is, is niet meteen de veiligheid in het gedrang. Het gaat dus om elektrische arbeidsmiddelen die gekeurd moeten worden.

Dus denk bij arbeidsmiddelen keuren bijvoorbeeld aan:

  • slijptol
  • cirkelzaag
  • boormachine
  • verlengsnoeren- en kabels
  • lasapparatuur
  • kolomboormachines
  • draaibanken, pennenbanken, freesbanken

LET OP: denk ook aan het accu gereedschap. Dit wordt vaak over het hoofd gezien omdat er geen snoer aan zit, maar als hier de veiligheidskappen van ontbreken is er ook een onveilige situatie.

OOK BELANGRIJK: er gelden speciale eisen voor lasapparatuur. Vraag bij degene die de keuring uitvoert of hij hiervoor gecertificeerd is. (VKV Centraal heeft hier sowieso de benodigde certificeringen voor in huis. Uiteraard.)

EXTRA TIP OVER ARBEIDSMIDDELEN KEUREN: De accuschroef- en boormachine zijn ook goed om op het lijstje te zetten. Hier komen waarschijnlijk weinig veiligheidsissues uit voort, maar zo heb je wel meteen een mooi overzicht of er geen arbeidsmiddelen zijn verloren of stuk zonder dat iemand het doorheeft. Dat is vooral prettig als er meer medewerkers met de apparatuur werken of als de eindverantwoordelijke het gereedschap bijna niet ziet.

(Dit bedoelen we met het feit dat wij graag keuren en het voor ons geen verplichting is. Het betekent dat we ook graag verder kijken dan slechts het zetten van vinkjes. We weten hoe het is om een bedrijf te leiden, dus we weten dat het fijn is als externe professionals écht meedenken.)

En verder vallen dit soort apparatuur ook onder de arbeidsmiddelen:

  • Lampen
  • Koffiezetapparaten
  • Computer

Arbeidsmiddelen keuren

Arbeidsmiddelen zijn dus alle middelen die gebruikt worden om het werk te kunnen uitvoeren. Van simpel gereedschap zoals een schroevendraaier (hoeft niet gekeurd te worden!) tot grote machines. Zoals we al zeiden: voor de veiligheid van je medewerkers is het belangrijk om de elektrische arbeidsmiddelen te laten keuren. Arbeidsmiddelen keuren is in veel gevallen ook verplicht: veiligheid staat voorop.

Vaak komt het bijvoorbeeld voor dat machines of andere arbeidsmiddelen gebruikt worden door derden en dan heb je niet in de gaten wat ermee gebeurt, ook daarom is alle arbeidsmiddelen keuren belangrijk. Een keuring van je arbeidsmiddelen helpt gebreken voorkomen. En dat draagt uiteraard weer bij aan de veiligheid voor je medewerkers.

Kortom

Dat je je afvraagt welke arbeidsmiddelen dan door de keuring moeten, is uiteraard niet zo gek. Dit is niet waar je je dagelijks mee bezig houdt. We hopen je met dit artikel daar duidelijkheid over te hebben gegeven. Door wie je je arbeidsmiddelen laat keuren is overigens helemaal aan jou, als het maar een erkende, gecertificeerde bedrijf is die de keuring van de arbeidsmiddelen uitvoert.

Wij doen het uiteraard graag voor je. Al het regelwerk rondom arbeidsmiddelen keuren nemen we je graag uit handen. Ook al is het voor jullie een verplichting, voor ons geldt dat zeker niet. Wij keuren graag.


Andere vragen

Meer informatie over keuren? Wij vertellen je graag meer!

Terug naar alle vragen

De kosten voor het keuren van brandblussers zijn afhankelijk van het aantal brandblussers dat je gekeurd wilt hebben. Je kunt je voorstellen dat het in verhouding meer tijd (en dus geld) kost om voor één brandblusser heen en weer te rijden dan voor meerdere.
Voor één brandblusser kom je bij veel keurmeesters daarom al snel uit op zo’n 30 euro, terwijl je bij 25 brandblussers of meer maar 10 euro per stuk betaalt. Wat zijn bij ons de kosten voor brandblussers keuren? Dat bekijken we liever per situatie. Dus vraag gerust een prijs op voor jullie specifieke situatie!
Maar over het algemeen zie je dus een groot verschil in kosten, vooral als je een klein bedrijf hebt met weinig brandblussers. Daar hebben we bij VKV Centraal iets op bedacht!

Lees meer

Meestal gaat het bij een keuring van valharnas over grote aantallen. We komen naar de locatie waar de diverse valbeveiliging zich bevindt en op één dag keuren we alles wat aanwezig is. Maar, we kregen steeds vaker de vraag of de keuring van één valharnas ook mogelijk is.

Leuke vraag! Dat waren we niet gewend, omdat we vooral voor grotere organisaties werken. Maar we merkten meteen dat we het een hele leuke vraag vonden. Voor zzp’ers is dit ook een heel relevante vraag. Gelukkig helpen wij ook graag de kleinere ondernemers vooruit. Dus kun je ook één valharnas laten keuring: ja, wij verzorgen ook de keuring van één valharnas.

Lees meer

De NEN 2484 keuring heeft te maken met klimmaterialen. Dit gaat over trappen en ladders. Yes, ook die dienen gekeurd te zijn! Een val is zo gemaakt. Zorg er in ieder geval voor dat dit niet komt omdat het materiaal niet op orde is. Dat is heel makkelijk te voorkomen door een NEN 2484 keuring.

Even voor de duidelijkheid: het gaat bij een NEN 2484 keuring om draagbare ladders en trappen. Ze moeten verplaatst kunnen worden. Vaste trappen horen hier dus niet bij. Ook rolsteigers horen niet bij deze NEN norm. (Rolsteigers worden gekeurd volgens de NEN 1004 norm.)

Lees meer
Terug naar alle vragen