Wordt er ook een infrarood inspectie uitgevoerd?

Ja. De infrarood inspectie houdt bij scope 10 keuring in dat we met een thermografische camera temperaturen meten. Dit is altijd onderdeel van een scope 10 keuring en voeren we uit volgens de NPR8040.

Waarom is dit belangrijk?

Er kan beschadiging optreden door langdurige (over)verhitting. Deze beschadigingen zijn met het blote ook niet (altijd) zichtbaar. Met een infrarood inspectie kunnen we dit op tijd signaleren en daardoor brandrisico verlagen.

Dat is het grote voordeel van een infrarood inspectie: eventuele gebreken, gevaren en kansen voor verbetering sporen we op tijd op en zo kom je niet voor verrassingen en hoge kosten te staan – die voorkomen hadden kunnen worden.

Wat is een infrarood inspectie?

Met een thermografische camera checken we met infrarood bijvoorbeeld de verdeler en andere apparatuur. We meten de temperatuur van aansluitingen en componenten in de elektrische installatie. Op basis van deze meting kan onze inspecteur beoordelen of er actie is vereist of aanvullend onderzoek voor de veiligheid en de betrouwbaarheid van de elektrische installatie.

Met het warmtebeeld nemen we infrarode straling waar en daardoor kunnen we zien of er tempratuurverschillen zijn. Hierbij controleren we vooral de verdeler met infrarood.

Deze infrarood inspectie is een contactloze meetmethode, ook bij het controleren met infrarood van de verdeler. Tijdens de meting let onze inspecteur vooral op de – het woord zegt het al – temperatuur. Soms zijn er ongewenste temperatuurontwikkelingen in een elektrische installatie en die worden met deze meting zichtbaar met behulp van de infraroodcamera. Op de infrarood foto is heel duidelijk te zien waar het eventueel mis gaat. Hierdoor kunnen in een vroeg stadium fouten worden gesignaleerd die mogelijk brand zouden kunnen veroorzaken.

Voordelen infrarood inspectie (ook bij de verdeler)

Zoals we al vaker op deze site hebben laten weten: we snappen dat keuringen vaak worden gezien als een noodzakelijk kwaad. Maar dat is zo interessant aan deze infrarood inspectie: dit is een van de meest kost besparende technieken als het gaat om het opsporen van temperatuur-technische problemen.

We sommen een aantal voordelen op:

  • de machines kunnen tijdens de infrarood inspectie gewoon doordraaien. Het bedrijf ligt dus niet stil.
  • de infraroodinspectie is heel snel. Tijd is geld.
  • de infraroodfoto laat duidelijk zien waar het misgaat. (Zelfs een leek kan dit zien)
  • Ongeoorloofde uitval kan voorkomen worden door tijdige detectie van een aankomend uitval door hitte overschreiding, Wij kunnen dan ook preventief onderhoud plegen om het probleem te verhelpen, waardoor er geen ongeoorloofde uitval is.
  • Doordat we meteen een infrarood beeld maken, kunnen we de situatie beter inschatten en zien we meteen of er ergens een lek zit. Zonder te hakken en te breken.

Alle inspecteurs van VKV Centraal zijn gecertificeerd om deze infrarood inspectie uit te voeren. We helpen je er graag mee!


Andere vragen

Meer informatie over keuren? Wij vertellen je graag meer!

Terug naar alle vragen

De kosten voor het keuren van brandblussers zijn afhankelijk van het aantal brandblussers dat je gekeurd wilt hebben. Je kunt je voorstellen dat het in verhouding meer tijd (en dus geld) kost om voor één brandblusser heen en weer te rijden dan voor meerdere.
Voor één brandblusser kom je bij veel keurmeesters daarom al snel uit op zo’n 30 euro, terwijl je bij 25 brandblussers of meer maar 10 euro per stuk betaalt. Wat zijn bij ons de kosten voor brandblussers keuren? Dat bekijken we liever per situatie. Dus vraag gerust een prijs op voor jullie specifieke situatie!
Maar over het algemeen zie je dus een groot verschil in kosten, vooral als je een klein bedrijf hebt met weinig brandblussers. Daar hebben we bij VKV Centraal iets op bedacht!

Lees meer

Meestal gaat het bij een keuring van valharnas over grote aantallen. We komen naar de locatie waar de diverse valbeveiliging zich bevindt en op één dag keuren we alles wat aanwezig is. Maar, we kregen steeds vaker de vraag of de keuring van één valharnas ook mogelijk is.

Leuke vraag! Dat waren we niet gewend, omdat we vooral voor grotere organisaties werken. Maar we merkten meteen dat we het een hele leuke vraag vonden. Voor zzp’ers is dit ook een heel relevante vraag. Gelukkig helpen wij ook graag de kleinere ondernemers vooruit. Dus kun je ook één valharnas laten keuring: ja, wij verzorgen ook de keuring van één valharnas.

Lees meer

De NEN 2484 keuring heeft te maken met klimmaterialen. Dit gaat over trappen en ladders. Yes, ook die dienen gekeurd te zijn! Een val is zo gemaakt. Zorg er in ieder geval voor dat dit niet komt omdat het materiaal niet op orde is. Dat is heel makkelijk te voorkomen door een NEN 2484 keuring.

Even voor de duidelijkheid: het gaat bij een NEN 2484 keuring om draagbare ladders en trappen. Ze moeten verplaatst kunnen worden. Vaste trappen horen hier dus niet bij. Ook rolsteigers horen niet bij deze NEN norm. (Rolsteigers worden gekeurd volgens de NEN 1004 norm.)

Lees meer
Terug naar alle vragen